dinsdag, januari 24

And now, for something completely different

Na de wasmachine met de verbrande motor laat de Landrover mij nu ook in de steek... Na een paar zachte knallen uit de transmissie kon ik wel gasgeven maar bewegen ho-maar. Tijd dus voor het minder verfijnde gereedschap; moker, breekijzer en bahco. Het meeste geluid kwam van rechts-achter. De diagnose is een gebroken steekas, de zwakke schakel van de Landrover. Een nieuwe erin voor 30 euro en hij kan er weer 100.000 km tegen (hoop ik).







Slijpen

Vandaag heb ik de cilinder op de kop pas geslepen met schuurpasta. Eerder had ik gecontroleerd of de kop nog recht was, dat leek goed. Alles was zo koud in de schuur dat ik de schuurpasta niet kon smeren. Ik heb de kop, cilinder en de pasta eerst een uur op de verwarming gelegd. De een beetje pasta op de cilinder:



Dan een beetje olie op het pasvlak van de kop en schuren.... tot drie keer toe gestopt, schoongemaakt, gekeken en weer verder:



Uiteindelijk krijg je een mooie egale grijze rand rondom de kop en cilinder pasvlakken:



Hopelijk is het probleem zo een tijdje opgelost.... Ongetwijfeld gebeurd het weer een keer, ik hou mijn ogen open voor een kop uit 2000 of later. Bij de latere modellen zou het probleem verholpen zijn.

vrijdag, januari 20

Open hart surgery

Na wat buurten op duc forums en overleg met Sieuw de Boer, Ducati specialist in Meedhuizen weet ik hoe ik de Italiaanse prinses ga aanpakken. De cylinder heb ik eraf gehaald en die ga op de kop passend slijpen met schuurpasta. Om herhaling te voorkomen kun je de kop met een hoger koppel vastzetten, 50 Nm in plaats van 38.5 Nm. Dat wil ik eerst bevestigen voordat ik het doe, het is wel een heel stuk meer en zou ook verkeerd af kunnen lopen.



Ik spuit de bovenkant van het blok met metallic zilver dat heel dicht in de buurt komt van de originele kleur. Zelfs zonder aflakken met blanke lak is het heel robuust. Met blanke lak glanst het te veel. De cilinders krijgen een laag hoogglans hittebestendig zwart. Door de lekkage is de bovenkant van het blok behoorlijk bruin geworden. Het lijkt zelfs op dat er ook een koelwaterlekkage vanuit de cilindervoetpakking is geweest.




De spanrol bevestigings boutgaten zijn voorzien van helicoils, dat is vast niet vanaf de fabriek! Een keer te vast gezet door die ene monteur?



En omdat ze zo mooi zijn....

zondag, januari 15

Ja, er kan nog meer bij!

De kleine olielekkage aan de verticale cilinderkop/cilinder moest nog opgelost worden. Ik hoopte dat een O-ring van het oliekanaal kapot was en ik heb dus een nieuwe set in huis gehaald.... helaas. Het heeft gelekt op de passing van kop en cilinder, dit type heeft namelijk geen koppakking.



Hier zie je heel goed waar de gassen langs zijn geblazen.



Hetzelfde beeld zie je ook bij de cilinder.
Ik ben er nog niet uit hoe ik het moet repareren. Eerst zal ik moeten kijken hoe goed de vlakken nog zijn. Mogelijk kan er een hele dunne aluminium pakking tussen, eventueel in combinatie met afdraaien van de pasvlakken. De O-ringen zien er perfect uit.... :-)
Enige oorzaak die ik kan verzinnen is ongelijkmatig aanzetten van de cilinderkopmoeren. Gezien het prutswerk dat toch de regel is bij deze duc is het de meest waarschijnlijke verklaring.



Wat wel heel mooi lijkt is de cilindervoering. Er is geen voelbare richel en de krasjes van het honen zijn nog zo mooi zichtbaar dat er nauwelijks slijtage kan zijn... alhoewel, het is natuurlijk mogelijk dat hij later in zijn leven weer gehoond is. Toch maar even kijken of mijn meetklok erin past.



Met de kop op de werkbank heb ik de speling van klep en klepgeleider gecheckt. Inlaatklep leek aardig, net een heel klein beetje beweging. De uitlaatklep ging helaas wat duidelijker heen en weer, misschien wel een 0.1 mm. Afkeur speling is 0.08 mm.... (notitie aan zelf: Ducati blokken willen na 40.000 km gereviseerd worden). Het is een vreselijk leuk klusje om ze te vervangen maar nu even niet! Dan heb ik 'm nooit op tijd af. Volgens mij kunnen ze er nog wel 10.000 km bij hebben.

zaterdag, januari 7

Balhoofd

Vandaag tussen studeren en bladeren harken door wat aan de motor gedaan... balhoofdlagers en triples gemonteerd. Bij nadere inspectie vond ik wat bramen in de lagerzittingen. Waarschijnlijk zijn die erin gekomen bij het demonteren (met hamer, beitel en drevel!). Die heb ik eerst weg ge-dremel'd.



Om de lagerzittingen goed in het balhoofd te krijgen heb ik de balhoofdbuis goed warmgestookt, de zittingen waren ijskoud. Dan moet je nog hard rammen om ze erin te krijgen.



Voor de eindmontage kreeg ik een beetje hulp van Joost!



De bovenste triple is van RRT. Hij vervangt de originele zodat ik een breed stuur kan monteren.

woensdag, januari 4

Ducati ST2 veel voorkomende rampen

Vandaag heb ik van de eerste eigenaar wat info gekregen over de ST2, met foto.





Ik had al aan de vloeibare pakking resten gezien dat de cylinders los zijn geweest en dat het onderblok uit elkaar is geweest. Oorzaak blijkt een gebroken motorophanging bout te zijn geweest. Na het breken kan een carterhelft scheuren en dan kan alles uit elkaar om de carterhelft te vervangen. Omdat ik het bijna niet meer kan onthouden zet ik hier de lijst neer van veel voorkomende rampen bij de ST2:

:-) betekent dat het (nog) niet is gebeurd!

motor/frame bevestigingsbout breekt
dynamo stekker verbrand
achterwiel stellers lopen los :-)
dynamo bevestigings moer loopt los :-)
olielekkage cylindervoet verticale cylinder :-)
olielekkage kop verticale cylinder
scheurtjes in het frame :-)
kreunende koppeling
lekkende koppelingcylinder :-)
kwetsbare balhoofdkogellagers kapot (geen tonnenlager)
startmotor bedrading
doorslijten achterremleiding :-)
kromme remschijven voor :-)
benzineleidingen in de tank scheuren :-)
borging voorste kettingtandwiel faalt

Deze Stukgaatie heeft de meeste dingen al gehad gelukkig....